Hyppää sisältöön
Apua kaikille väkivallan osapuolille

Väkivalta lähisuhteessa

Lähisuhdeväkivallalla tarkoitetaan tilanteita, joissa väkivallan tekijänä on esimerkiksi entinen tai nykyinen kumppani, vanhempi, lapsi, muu lähisukulainen tai läheinen ihminen. Väkivalta on käytöstä, joka vahingoittaa, loukkaa ja aiheuttaa pelkoa. Käytöksellään väkivallan tekijä pyrkii kontrolloimaan ja hallitsemaan toista. Väkivaltaa on erilaista; fyysistä, henkistä, seksuaalista, taloudellista tai esimerkiksi vainoamista. Jos väkivaltaan ei puututa, on sillä taipumus toistua ja raaistua.

Väkivalta ei ole kokijan syy, vaan vastuu on aina tekijällä. Apua on saatavilla jokaiselle osapuolelle, yksin ei tarvitse selvitä.

Turvakoti

Turvakoti tarjoaa apua ja turvaa, kun läheinen on uhkaava tai väkivaltainen. Turvakodit ovat avoinna ympäri vuorokauden ja tarkoitettu sekä naisille että miehille ja heidän kanssaan tuleville lapsille. Turvakotipalvelu on aina maksuton.

Voit tulla suoraan turvakotiin tai soittaa ensin 044 336 0056

Milloin turvakotiin?

Turvakoti on lyhytaikainen turvapaikka silloin, kun kotiin jääminen on turvatonta tai jopa vaarallista. Turvakodissa on kodinomaiset tilat ja henkilökuntaa paikalla vuorokauden ympäri auttamassa ja tukemassa kriisitilanteessa selviytymisessä.

Väkivalta on moninaista ja sen tunnistaminen on usein vaikeaa. Väkivalta on vallan väärinkäyttöä ja se jättää aina jäljen – oli se silmin havaittavissa tai ei. Tyypillisesti se myös toistuu ja raaistuu ajan myötä, eikä se lopu, ellei siihen puututa. Lapsen elämästä väkivalta tekee aina turvattoman.

Turvakodissa saat kokonaisvaltaista apua kriisitilanteesta selviytymiseen. Henkilökunnan kanssa voit myös pohtia omaa ja lastesi turvallisuutta turvakodin jälkeen.

Videosisällön kuvaus: <p>Turvakotipalvelut Suomessa<br /> Terveyden ja hyvinvoinnin laitos</p>
Elementti ohitettu
Turvakoti AINA

Turvakoti AINA on tarkoitettu lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille, sukupuoleen tai ikään katsomatta. Turvakotiin voit tulla yksin tai lasten kanssa, asuinkunnasta riippumatta.  

Turvakoti on avoinna ympäri vuorokauden ja henkilökunta on aina paikalla. Palvelu on maksutonta, ja turvakotijakson pituus määritellään yksilöllisesti jokaisen asiakkaan kanssa.

Turvakodissa työskennellään sekä aikuisten että lasten kanssa, ikätasoon sopivalla tavalla. Meillä saat yksilöllistä kriisiapua, tukea ja neuvontaa, sekä vertaistukea muista asiakkaista. Tarvittaessa teemme yhteistyötä muiden auttajatahojen kanssa, tilanteesi sekä tarpeidesi mukaan. Turvakoti AINAssa on yksi huone, johon voi tulla myös lemmikin kanssa.

Olethan puhelimitse yhteydessä turvakodille ennen tuloa, jos mahdollista. Turvakodissa saat oman huoneen, liinavaatteet, akuutit hygieniatarvikkeet sekä ruuan. Mahdollisuuksien mukaan pakkaa mukaasi omat henkilökohtaiset tavarat kuten vaatteet, lääkkeet, lompakko ja tärkeät asiakirjat.

Turvakoti AINAn tiloissa on huomioitu esteettömyys. Parkkialue on sisäänkäynnin läheisyydessä, ja lähin parkkiruutu on merkitty esteettömäksi. Turvakodin sisäänkäynti on esteetön, eikä sisäänkäynnin yhteydessä ole portaita (kynnys 500mm).  Turvakoti Aina sijaitsee toisessa kerroksessa, ja käytössä on hissi (hissikorin koko 1000mmx1400mm). Turvakodin sisätiloissa ei ole portaita. WC- ja kylpyhuone on tilava ja käyttö apuvälineen kanssa onnistuu (oven leveys 900mm).


Ensi- ja turvakoti AINA
Lepokodinkatu 3A, 67100 Kokkola
p. 044 336 0056

Apua lähisuhdeväkivaltaan

Lähisuhdeväkivalta voi olla fyysistä, henkistä, seksuaalista, taloudellista tai vainoamista. Tekijänä voi olla kumppani, perheenjäsen tai muu läheinen. Väkivalta aiheuttaa pelkoa, vahingoittaa ja rajoittaa – mutta siihen on saatavilla apua.

Väkivalta ei ole koskaan kokijan syy. Vastuu on aina tekijällä, ja jokaisella on oikeus saada tukea. Sinun ei tarvitse selvitä yksin.

Tarjoamme palveluja väkivaltaa kokeneille, altistuneille, väkivaltaa käyttäneille sekä niille, jotka ovat huolissaan omasta käyttäytymisestään. Palveluihin ovat tervetulleita kaikki sukupuoleen tai taustaan katsomatta.

Palvelu antoi nimet perheessä tapahtuville asioille ja tukea tilanteeseen kun ei tiennyt miten pitäisi toimia. Antoi voimia ja uskoa siihen että asiat järjestyy. Asiakas otettiin tosissaan ja häntä kuunneltiin
Avoväkivaltatyön asiakas

Saatavilla on:

  • Kahdenkeskisiä keskusteluja
  • Paritapaamisia ja perhetapaamisia
  • Vertaistukiryhmä

Tapaamiset voivat olla kasvokkain tai etänä, esimerkiksi puhelimitse tai videoyhteyden kautta. Tärkeintä on väkivallan loppuminen ja kaikkien osapuolten turvallisuus.

Kriisi- ja väkivaltatyön yksikkö VÄKEVÄ

Väkevä tarjoaa apua lähisuhdeväkivallan aiheuttamiin kriisitilanteisiin ja eroon liittyviin haasteisiin. Palvelumme (1-5 tapaamista / asiakas) ovat maksuttomia, ja tutustumiskäynnille voit tulla nimettömänä.

Ammattitaitoinen henkilökuntamme auttaa kaikkia perheenjäseniä turvallisesti ja luottamuksellisesti. Jokaisen asiakkaan palveluntarve arvioidaan yksilöllisesti.

Ota yhteyttä puhelimitse, viestillä tai sähköpostilla.

Väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneiden naisten ryhmä

Rikosuhripäivystys

Oletko sinä tai läheisesi joutunut rikoksen uhriksi?
Oletko joutunut rikoksen todistajaksi?

Rikosuhripäivystyksestä saat apua, tukea ja tietoa.

Rikosuhripäivystys RIKU

Rikosuhripäivystys 116 006 palvelee suomeksi ma–to klo 9–18 ja pe 9–16.
Puhelu on maksuton.

RIKUChat on auki ma–to klo 9–18 ja pe 9–16.

RIKU voi auttaa, jos

  • olet rikoksen uhri tai epäilet olevasi rikoksen uhri
  • läheisesi on joutunut rikoksen uhriksi
  • olet todistajana rikosasiassa
  • asiakkaasi on joutunut rikoksen uhriksi
  • haluat kohtaamaasi rikokseen liittyviä neuvoja tai keskusteluapua
  • haluat ammattilaisena tai vapaaehtoistyöntekijänä neuvontaa asiakkaasi asiassa

Rikosuhripäivystys RIKU parantaa rikoksen uhrin, hänen läheisensä ja rikosasian todistajan asemaa vaikuttamalla ja tuottamalla matalan kynnyksen tukipalveluita. Palvelumme ovat maksuttomia ja perustuvat luottamuksellisuuteen ja vapaaehtoisuuteen.

Keski-Pohjanmaan alueen palvelupiste löytyy Kokkolan ensi- ja turvakoti ry:n tiloista Kokkolasta.

Numerosta 044 054 8265 voit varata ajan kasvokkaiseen tapaamiseen tai sopia soittoajasta. Palvelupiste palvelee arkisin toimistotyöaikaan.

Käyntiosoite Lepokodinkatu 3 A, 2. kerros, 67100 Kokkola.

Palvelupisteeltä voit kysyä vapaaehtoista tukihenkilöä, joka on mukanasi esimerkiksi poliisikuulustelussa ja oikeudenkäynnissä. Tukihenkilön kanssa voit keskustella luottamuksellisesti rikosasian herättämistä tunteista. Hän auttaa sinua jatkoavun saamisessa ja antaa ajantasaisesti käytännön neuvoja rikosprosessiin liittyvissä kysymyksissä. Tukihenkilöpalvelu on maksutonta. RIKUn tukihenkilöt ovat tehtävään valittuja ja koulutettuja vapaaehtoisia, joita ohjataan ammatillisesti.

RIKUn toiminnasta vastaavat yhteistyössä Ensi- ja turvakotien liitto, MIELI Suomen Mielenterveys ry, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Suomen Punainen Risti, Suomen Setlementtiliitto ja Kirkkohallitus

Lue lisää Rikosuhripäivystyksestä ja palveluistamme

riku.fi

Yhteystiedot

Turvakoti AINA

Laitosyksikkö – Avoinna ympäri vuorokauden Lepokodinkatu 3, 67100 Kokkola

Jessica Sundström

Turvakoti AINA Laitosyksikkö – Avoinna ympäri vuorokauden, Lepokodinkatu 3, 67100 Kokkola

Rikosuhripäivystys

Sairaalakatu 9, 67100 Kokkola

Kriisi- ja väkivaltatyön yksikkö VÄKEVÄ

Avopalvelu Sairaalakatu 9, 67100 Kokkola
Kaikille avoimet ryhmät

Ryhmät

Väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneiden naisten ryhmä

Oletko kokenut väkivaltaa tai elänyt sen uhassa? Haluatko jakaa ajatuksia ja saada tukea turvallisessa ympäristössä? Kriisi- ja väkivaltatyön yksikkö Väkevä tarjoaa ammatillisesti ohjatun, suljetun naisten vertaistukiryhmän, jossa voit kuulla muiden…

Lue lisää ryhmästä
Turvakoti

Katso myös